Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

De historie van Abbenes tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag 2023 was dit jaar op zaterdag 9 september. De dorpskerk van Abbenes deed ook aan deze route mee. Helaas was het wel érg warm - het is ook nooit goed - waardoor mensen andere keuzes maakten dan het bezoeken van een kerk.

Jammer, want ze hebben wel wat gemist. In de kerk was in de vorm van oude landkaarten met begeleidende teksten een visuele weergave gemaakt de groei van het meer in de loop der tijd en van de droogmaking van Het Haarlemmermeer.

Historische weekbladen uit Haarlemmermeer waren er in te zien, zoals uit 1875 waar Meester Boekel vertelt over het succes van de Naai- en Breischool waar zijn echtgenote Neeltje Borreman (waar de loopbrug naar is genoemd) als vrijwilligster gratis handwerklessen gaf ter assistentie van de 'professionele' juf. De school was gevestigd bij de brug naar Nieuwe Wetering onder aan de dijk, waar het gebouw nog steeds staat.



Er waren ook twee miniatuur uitgaven van het beeld van Leeghwater -de grote uitgave staat sinds dit jaar bij het gemaal De Leeghwater- en van het beeld De Polderjongen, waarvan de grote uitgave in Hoofddorp staat. Beide beeldjes zijn ook evenals de grote beelden gemaakt door Karel Gomes, een Haarlemmermeerse beeldhouwer.

En natuurlijk, wat zou Abbenes zijn zonder Jan Pieter Heije, arts, landelijk bekend dichter, vele functies in landelijke besturen vervullend zowel op medisch, literair als muzikaal gebied en weldoener van Abbenes: Jan Pieter Heije! Ook de kerk heeft haar bestaan aan hem te danken, waarbij hij nauw betrokken was bij de ontwikkeling en ook een soort crowdfunding heeft opgestart onder zijn relaties in Amsterdam om de bouw te bekostigen.

Ook waren er oude Witte Weekbladen van de Haarlemmermeer, uit 1875, waarin meester Boekel het opnam voor zijn echtgenote die gratis handwerkles gaf in de Naai- en Breischool bij de Nieuwe Weteringse Brug.

In 1920 zijn er op het boerenland van Abbenes een gigantische hoeveelheid Romeinse munten gevonden, ruim 12.000! De grootste vondst in aantal van heel Nederland! Een aantal munten was gedetermineerd, d.w.z. dat er is uitgezocht van welke keizer de beeltenis op de munt staat waardoor ze te dateren zijn (de witte kleine envelopjes). Dit heeft al lang geleden plaats gevonden (1966) door het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden waar een groot deel van de vondst zicht bevindt, met nog veel minder middelen en technologie ter beschikking dan nu. De munten dateren uit het jaar 260 tot ca. 396 na Christus. Twee duizend jaar oud, hoe bijzonder is dat??




Eenmalig mocht de kerk een aantal van deze munten tentoonstellen, waarvoor hartelijk dank aan de familie Krijger.

Aanstaande zaterdag 16 september wordt er een fietspuzzeltocht georganiseerd tussen de kerken van Abbenes en Nieuw Vennep. Het is voor iedereen bedoeld, ongeachte van welke geloofsovertuiging of waar je woont. U kunt vanaf 13 uur starten vanaf de kerk in Abbenes en zo de route door Nieuw Vennep fietsen en weer eindigen in Abbenes.



Opbellen
E-mail
Info