Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

75 Jaar bevrijding: niet het grote feest dat we in gedachten hadden....

75 Jaar

Deze 5 mei bevrijdingsdag , in het jaar 2020, waarin het 75 jaar geleden is dat héél Nederland in 1945 was bevrijd van de oorlog, kan niet worden gevierd zoals het zou moeten.

Want vrijheid is zo'n groot voorrecht, dat beseffen we nu wellicht enigszins door de coronacrisis waardoor we beperkt zijn in onze vrijheid, maar in vergelijking met de Tweede Wereldoorlog - natuurlijk was dat ook een andere tijd - hebben wij nu zoveel meer mogelijkheden om contact met elkaar te hebben, Skype, videobellen, noem maar op, zodat we niet geheel afgesloten zijn van de buitenwereld en onze geliefden. Bijvoorbeeld: een drietal gezinnen, waar zelfs bij eentje een kind is geboren, hebben drie (!!!) jaar ondergedoken gezeten op een zoldertje, zonder communicatiemiddelen. Niet voor te stellen in deze tijd!

De burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, heeft op 4 mei een toespraak gehouden die u hier kunt zien en niet alleen over herdenken gaat, maar óók over vrijheid.

Lokale krant

Het Witte Weekblad kwam met een prachtige bijlage '75 jaar vrijheid'. Daarin staat een artikel van de fietsapp 'Fietsen in vrijheid', opgezet en uitgewerkt door Esther Kroon. Esther, sinds dit jaar voorzitter van de Oranje Vereniging Beatrix Nieuw Vennep,  heeft deze app bedacht en is er voortvarend mee aan de slag gegaan, is ook bij onze redactie langs geweest en heeft ook het monument bij de A44/familie Van Reeuwijk in de app opgenomen. Een monsterklus, om alles te regelen, mensen hun verhaal te laten vertellen, een ontwikkelaar voor de app te vinden én de sponsoren voor de financiële middelen. Maar het is haar gelukt, echt héle grote complimenten!

Even een kleine toevoeging: Esther wordt een 'Venneper in hart en nieren' genoemd. Dat zal zo zijn, want ze is daar opgegroeid, maar ze woont nu toch écht in Abbenes! Dus in Abbenes zijn we ook trots op haar!

Oranje Evenementen Vereniging

De OEV had voor deze 5 mei ook een heel programma in dorpshuis Het Praatpunt opgesteld, wat zoals u zult begrijpen ook helaas geen doorgang kan vinden. Allereerst zou er van 13 tot 15 uur een springkussen en kindervoorstelling zijn, met een educatief element van de oorlog en de vrijheid uiteraard, ondersteund door vertellingen en artikelen uit de oorlog. Daarna stond een optreden van entertainer en zanger Danny Lukassen op het programma gevolgd door een vrijheidsdiner. Vanaf 20 uur had er een gezellige avond moeten plaats vinden. Helaas, dat moet u tegoed houden en er wordt geprobeerd dat in 2021 te realiseren.

Dus wat we deze 75ste bevrijdingsdag kunnen doen: de vlag naar de hoogste top  hijsen, beseffen wat vrijheid, niet alleen qua bewegingsvrijheid maar ook qua meningsuiting inhoudt, toch een enorm groot voorrecht is!

Wilt u 75 jaar terug in de tijd, zie dan de site van de NOSOpbellen
E-mail
Info