Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Dorpshuis Het Praatpunt te Abbenes

Dorpshuis Het Praatpunt is gevestigd aan Hoofdweg Oostzijde nummer 1730 in Abbenes.

Indeling

Het dorpshuis heeft beneden een grote zaal met bar en keuken, geschikt voor maximaal 100 personen, afhankelijk van de wijze van gebruik van de zaal.

Tevens zijn beneden nog 3 ruimtes, waarvan minimaal een gebruikt wordt door de huisarts. Boven, ook te bereiken met traplift, is een kleinere zaal met een dito bar. Ook is er een lokaal dat wordt gebruikt door de hobbyclub.

Historie

Het huidige dorpshuis werd in 1922 als School met den Bijbel  gebouwd voor een bedrag van 34.450 gulden. Er was een Openbare school in het dorp, maar blijkbaar was ook behoefte aan Christelijk onderwijs. Het zou het einde van de Openbare school betekenen.

Het gebouw had 3 klaslokalen en door uitbreiding van Abbenes in de 60-er jaren werd het gebouw te klein. Men verhuisde in 1972 naar het nieuwe gebouw aan het Langerak, thans IKC De Lente. Daarna werd de voormalige school getransformeerd tot dorpshuis en in 1974 in gebruik genomen. Door een brand in 1992 werd het pand grotendeels verwoest. Slechts een klein gedeelte van het historische gebouw kon gered worden. In de wederopbouw van het gebouw hadden heel veel vrijwilligers en bewoners uit het dorp     een aandeel. De beschikbare financiën bestonden onder andere giften van de lokale ondernemers. Slechts enkele elementen zijn bewaard gebleven, zoals de tegels in de gang.

Renovatie 2021

In 2020 is het plan opgevat om het dorpshuis meer aan te passen aan de behoeften van de inwoners. Een van die behoeftes bleek gezamenlijke maaltijden, maar de keuken was daar niet geschikt voor. En zo kwam het plan om de keuken te vervangen. De zaal was echter ook niet zo uitnodigend en gedateerd, dus ook daar moest wat aan gebeuren. Kortom: van het een kwam het ander en het werd een complete renovatie die in 2021, mede dankzij de subsidie van diverse fondsen en de geweldige vrijgevigheid en inzet van de Abbenessers, tot stand kwam. Dorpshuis Het Praatpunt is klaar voor de toekomst. Dorpshuis Het Praatpunt heeft al een lange historie met Abbenes en in april 2024 hoopt ze haar 50 jarig jubileum groots te vieren!

Bestuur

Het dorpshuis wordt beheerd door Stichting Dorpshuis Abbenes, dat een dagelijks bestuur heeft en een onderhoudscommissie. De beheerster van het dorpshuis is Erica van den Berg. Het dorpshuis is per mail te bereiken via dorpshuis@abbenes.net, per telefoon 0252-545737 of 06-06-50472886.

Opbellen
E-mail
Info