Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Toneelvereniging Spelenderwijs :


Voor meer informatie en bezoek aan de website van Toneelvereniging Spelenderwijs klikt u op het logo hieronder.


Op 31 mei 1989 is Toneelvereniging Spelenderwijs opgericht.

Verschillende mensen in Abbenes wilden graag een toneelvereniging in eigen dorp. Dus de koppen werden bij elkaar gestoken en plannen werden gesmeed. Een naam werd bedacht, een bestuur gevormd en spelers gezocht. Ook schreef men instanties aan om het allemaal financieel voor elkaar te krijgen. De statuten werden opgesteld en vastgelegd bij een notaris. De Toneelvereniging Spelenderwijs werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en was een feit.

In het dorpshuis van Abbenes werd een podium gebouwd, een uit- en opklapbaar podium, dat vanaf de muur op tafels terecht kwam. Het eerste toneelstuk werd uitgezocht, en de rollen verdeeld en zo kon de eerste repetitie beginnen op 30 augustus 1989. De eerste uitvoeringen vonden plaats op: 17, 18 en 24 november 1989. (275 bezoekers)Op 30 juni 1992 brandde het dorpshuis af en moest men uitwijken naar dorpshuis De Meerkoet in Lisserbroek. De repetities werden daar  voortgezet en Spelenderwijs zette daar  twee voorstellingen op de planken.


Op 21 en 22 januari 1994 kon Spelenderwijs weer de eerste voorstellingen geven in het herbouwde dorpshuis Het Praatpunt van Abbenes. Ook daar hebben de leden zelf het podium gebouwd. Dit keer een vast podium met een ruimte eronder voor de decor stukken.

 

Toneelvereniging Spelenderwijs heeft de eerste jaren amateur regisseurs gehad. Vanaf 1995 is Spelenderwijs verder gegaan met professionele regisseurs. Sinds 2009 werkt Spelenderwijs mee aan het Halloween- feest in Abbenes.Opbellen
E-mail
Info