Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Abbenes en Kaag/Buitenkaag organiseerden wederom gezamenlijk DodenherdenkingWoensdagavond 4 mei verzamelden tegen 20.00 uur de mensen zich vanuit Abbenes en Kaag/Buitenkaag bij het monument langs de A44, waar in de Tweede Wereldoorlog drie jonge mannen zonder pardon werden neergeschoten. Albert Hoekstra (21 jaar), Johan van der Hulst (19 jaar) en Bernard Lenderink (26 jaar).

De politie zette keurig de weg af, zodat de aanwezigen zich veilig rond het monument konden opstellen. De drumfanfare Altesa uit de Zilk zorgde voor de muzikale omlijsting. Jaap Homan legde het programma uit en kondigde sprekers aan. De Last Post werd gespeeld met aansluitend twee minuten stilte. Hierna volgde het Wilhelmus.

Namens de beiden betrokken gemeenten waren er vertegenwoordigers aanwezig. Wethouder Ap Reinders, die ook een toespraak hield, van gemeente Haarlemmermeer en wethouder Yvonne Peters van gemeente Kaag & Brasem. Gezamenlijk werd door hen een krans gelegd.

De schoolkinderen van de Willibrordusschool uit Buitenkaag en De Tonne uit Abbenes droegen mooie gedichten voor.
Door de Dorpsraden, Oranje Evenementen Vereniging Abbenes en Oranjecomité de Kaag en de scholen uit beide dorpen werden bloemen bij het monument gelegd. Daarna konden alle belangstellenden een bloem leggen.Jong en oud was vertegenwoordigd. Jonge mensen die nauwelijks kunnen beseffen wat een oorlog inhoudt (wie wel overigens die het niet heeft meegemaakt?) en ouderen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Niet alleen aan deze drie jonge mannen heeft de strijd voor de vrijheid het leven gekost; vele slachtoffers zijn er in de Tweede Wereldoorlog gevallen, zowel militairen als burgers. Zoals de heer Reinders in zijn toespraak zei: zonder te leren van het verleden is er geen toekomst, maar ook van het heden moeten we leren voor de toekomst. Jong en oud was het er over eens: vrijheid is een groot goed!En dan teruglopend naar Abbenes besef je dat je dankzij de offers die toen zijn gebracht, in alle vrijheid van het moois om je heen kunt genieten.Opbellen
E-mail
Info