Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Voortgang bouw 380KV masten voorbij A44 naar Ringvaart:

hoogste mast bij Abbenes geplaatst!


Heeft de bouw van de Randstad 380KV hoogspanningsmasten enige tijd stil gestaan bij de A44, begin maart is TenneT weer voortvarend  verder gegaan. Op 9 maart was dit de skyline van Abbenes: windmolens en masten van de 380 KV in aanbouw.

Abbenes.net en overige pers ontving van TenneT een persuitnodiging om afgelopen vrijdag 23 maart de bouw van de hoogste mast van het hele trajekt van 65 km bij te wonen. En waar moest die mast komen? Bij Abbenes, de laatste Windrackmast van het projekt voordat het de Haarlemmermeer verlaat.

De enorme stroomkabels moeten genoeg hoogte hebben om over de Ringvaart heen te gaan, zodat het scheepvaartverkeer er ongehinderd onderdoor kan. Hiervoor houdt met een marge van 40 meter. Daarom is de laatste hoogspanningsmast vóór de Huigsloterdijk  de hoogste geworden: bijna 80 meter! De beide poten van de mast bestaan uit 3 delen, in tegenstelling tot de andere masten in Haarlemmermeer. Het laatste stuk zou tussen 8 en 10 uur 's morgens worden geplaatst. Door de verwachte toename van de wind is men echter eerder aan de montage begonnen en stond Windrackmast nummer 163 er al om 7 uur en kwam de teleurgestelde pers te laat. Bijna geen foto's van de plaatsing dus bij andere media.

Gelukkig heeft Abbenes.net uniek beeldmateriaal kunnen bemachtigen van iemand die wél op tijd op locatie was. Jan Buitenhuis, hartelijk dank hiervoor!Zie in het rode kader de man die de buizen aan elkaar moet schroeven!! Helemaal onderaan de pagina ziet u het filmpje van de plaatsing van de top van de mast. In amper 3 minuten tijd staan de mastdelen op elkaar.

Uiteindelijk valt het niet erg op dat de linker de hoogste mast is. Aan de overzijde van de Ringvaart staan de hoogspanningsmasten iets hoger, waardoor ze ongeveer even hoog uitsteken maar wel minder lengte hebben (76 meter).

Voor het filmpje, klik hier

Opbellen
E-mail
Info