Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!


HC Nieuws berichtte op 29 april 2020 onderstaande:


'Haarlemmermeer is er uit met rolemmers'

           Lokaal/Overig
HAARLEMMERMEER Er komt geen aparte rolemmer voor tuinafval. Huishoudens met rolemmers behouden hun rolemmer voor groente-, fruit-, tuinafval en etensresten. De standaard rolemmer voor restafval is 80 liter, tegen een meerprijs kan gekozen worden voor 140 liter. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de nieuwe aanpak van het afval scheiden.

Verder worden bij hoogbouw worden de ondergrondse containers meer bij elkaar geplaatst. De loopafstanden naar de ondergrondse containers zijn aangepast om dit mogelijk te maken. Ook stapt de gemeente af van het systeem Blipvert voor het inzamelen van klein chemisch afval. Inwoners kunnen hiervoor terecht bij winkels waar de producten worden verkocht, de KCA-wagen of bij de milieustraten van Meerlanden.

De gemeente werkt al langere tijd aan een plan om minder restafval in te zamelen en grondstoffen (zoals plastic en etensresten) te hergebruiken. Vorig jaar september bleken de kosten voor dit plan fors hoger dan ze hadden kunnen voorzien. De gemeente heeft onderzocht welke aanpassingen mogelijk zijn om de stijging van de kosten voor inwoners te beperken. Het college is akkoord met de aanpassingen. Later dit jaar zal de gemeenteraad een besluit nemen.

"Bij de voorbereiding van de uitrol van het nieuwe systeem voor afval scheiden en inzamelen VANG hebben wij vorig jaar een onvoorziene en aanzienlijke stijging van de kosten gesignaleerd", zegt wethouder Mariëtte Sedee. "Daarom hebben we in de afgelopen maanden vele mogelijkheden onderzocht om VANG aan te passen en vele varianten doorgerekend. We hebben het oorspronkelijke plan aangepast en er ligt nu een nieuw voorstel. Met de aanpassingen hebben wij de kostenstijging beperkt. De stijging van 2.7 miljoen euro hebben we teruggebracht naar 128.000 euro. We hebben in dit nieuwe voorstel gezocht naar een goede balans tussen kosten, scheidingsresultaat en service."

DOELSTELLING 

In Haarlemmermeer gooit elke inwoner gemiddeld 187 kilo restafval per jaar weg. Dat is nog een behoorlijk stap van de landelijke doelstelling voor restafval van 100 kilo. De gemeente spreekt desalniettemin van een haalbaar doel, want het restafval van bewoners van Haarlemmermeer bestaat nog voor 80 procent uit bruikbare grondstoffen, plastic, etensresten of papier. Sedee: "We passen het plan voor de nieuwe manier van afvalinzameling aan, maar het doel blijft onveranderd.

Als de raad instemt met het aangepaste voorstel, gaat de gemeente de nieuwe manier van scheiden wijk voor wijk invoeren. De twee wijken waar de afvalproef met succes is afgerond (Rijsenhout-Zuid en Linquenda), zijn dan als eerste aan de beurt.Opbellen
E-mail
Info