Gemeente Nieuws :
Zaterdag, 5 oktober, is er weer een inloopdag in Dorpshuis Het Praatpunt.
Wind op Land
Wat vind jij belangrijk als er meer windturbines komen in Haarlemmermeer-Zuid? Vul nu de peiling in over de spelregels. Ook kun je een zienswijze indienen.
Er staan nu 7 windturbines in Haarlemmermeer-Zuid. Mogelijk komen hier meer windturbines bij. Hierover besluit provincie Noord-Holland. De gemeenteraad van Haarlemmermeer vindt het wél belangrijk dat inwoners en andere betrokkenen hierover meedenken. Er zijn al regels vanuit de wet. Die willen ze aanvullen met spelregels vanuit betrokkenen.
Van 2 september tot en met 13 oktober kun je je mening geven door de peiling over mogelijke windturbines in Haarlemmermeer-Zuid in te vullen. Ook kun je een zienswijze indienen.
Tijdens de inloopbijeenkomst kun je langskomen als je hulp nodig hebt met het invullen van de peiling, een zienswijze wilt indienen of een vraag wilt stellen.
Je bent van harte welkom bij de volgende inloopbijeenkomst:
- Zaterdag 5 oktober van 11.00 tot 12.30 uur in het dorpshuis van Abbenes, Hoofdweg Oostzijde 1730
Dankjewel Theo!
Reageren op de mogelijke komst van windmolens? Nog vragen? Dat kan op maandagavond 22 april 2024!
Terugblik Dag van de Wind 16 maart 2024
Op zaterdag 16 maart vond de Dag van de Wind plaats in Buitenkaag. Tijdens deze dag konden aanwezigen in gesprek gaan met elkaar en met experts en aangeven wat ze belangrijk vinden als er meer windturbines komen. Er was een informatiemarkt, en er waren themasessies en interviews met experts. Benieuwd naar de video’s en wat er is opgehaald? Jullie kunnen hier video’s terugkijken en de verslagen lezen.
Reageren op spelregels voor windturbines tussen 8 en 29 april
Tijdens de Dag van de Wind kon iedereen ideeën noemen voor spelregels binnen 4 thema’s. Er kan nu op deze ideeën voor spelregels worden gereageerd.
Reageren kan via het platform Wind op Land. Dit kan nog tot en met 29 april!
Met alles wat wordt opgehaald gaat de gemeente Haarlemmermeer spelregels opstellen voor windenergie in Haarlemmermeer-Zuid.
Hulp nodig om te reageren via de website?
Op maandag 22 april tussen 18.30 en 20.00 uur kunnen inwoners terecht in het dorpshuis in Abbenes. Hier zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om te helpen.
Praat mee over spelregels voor windenergie in Haarlemmermeer-Zuid
Als er meer windturbines komen in het zuiden van Haarlemmermeer, wat vindt de omgeving dan belangrijk? Die vraag staat centraal in het participatietraject Wind op Land. Daarom organiseert de gemeente op zaterdag 16 maart de Dag van de Wind in Buitenkaag, waar iedereen welkom is om in gesprek te gaan, themasessies bij te wonen en vragen te stellen. Ook kan men nu alle informatie vinden op het online platform Wind op Land.
Meepraten over spelregels
Er staan nu zeven windturbines in Haarlemmermeer-Zuid. Het is mogelijk dat hier meer windturbines bij komen. Als een initiatiefnemer een aanvraag doet voor een windpark, neemt de provincie Noord-Holland hierover een besluit. De gemeenteraad van Haarlemmermeer wil weten wat inwoners en andere betrokkenen belangrijk vinden als er een windpark komt. En hierover spelregels maken als aanvulling op de bestaande wetten en regels. Dit zijn dan de voorwaarden waarop betrokkenen vinden dat er een eventueel windpark kan komen. Deze spelregels worden vastgesteld door de gemeenteraad. En als een advies meegegeven aan de provincie. “We gaan met elkaar in gesprek en stellen samen spelregels op die later in een peiling worden voorgelegd” aldus wethouder Charlotte van der Meij. “De raad stelt de spelregels vast en verzoekt de provincie deze mee te nemen in hun beoordeling.”
Dag van de Wind op 16 maart
Tijdens de Dag van de Wind wil de gemeente betrokkenen de mogelijkheid geven om met elkaar en met experts in gesprek te gaan over windenergie. Zij kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden, als er meer windturbines komen in Haarlemmermeer-Zuid. Van 10.00 uur tot 16.30 uur is er een uitgebreid programma in Dorpshuis de Ontmoeting en de basisschool St. Willibrordus in Buitenkaag. Er is een informatiemarkt met verschillende standhouders en gedurende de dag zijn er korte gesprekken met experts.
In gesprek over spelregels tijdens de themasessies
Naast de informatiemarkt zijn er themasessies over natuur, gezondheid, impact op ruimte en lokaal eigenaarschap. Tijdens de themasessies legt een expert uit wat het thema inhoudt, welke regels er al zijn en welke ruimte er is voor spelregels. Daarna gaan we met elkaar in gesprek. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de themasessies. De sessies worden ’s ochtends en ’s middags georganiseerd, waardoor je aan alle vier verschillende themasessies kunt deelnemen.
Platform voor Wind op Land
Via www.windoplandhaarlemmermeer.nl kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de themasessies en meer informatie vinden over de Dag van de Wind. Bovendien is dit de plek waar men zich nu al kan inlezen over de vier thema’s. Veel gestelde vragen over de thema’s worden beantwoord en er is informatie over verschillende onderzoeken te vinden. Tijdens het hele participatietraject is deze website de plek waar betrokkenen op de hoogte gehouden worden over Wind op Land.
Vervolg na 16 maart
Tijdens de Dag van de Wind worden de reacties verzameld. Hiervan komt een verslag en een samenvatting op het online platform te staan. Vanaf begin april kan men hierop reageren. Dit neemt de gemeente mee bij het opstellen van de concept-spelregels.
Opkomst gemeenteraadsverkiezingen 2022
Onderzoek naar de ontwikkelingen van de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Haarlemmermeer
In 2022 waren de wijken en kernen met de laagste opkomst Graan voor Visch, Getsewoud en Lijnden/Boesingheliede. Maar ook een aantal Hoofddorpse en Nieuw-Vennepse uitbreidingswijken en twee kleinere woonplaatsen (Oude Meer / Aalsmeerderbrug) hadden een lage opkomst in 2022. Bij de verkiezingen in 2018 waren de wijken en kernen met een lage opkomst grotendeels dezelfde (bijlage 3). Een mogelijke verklaring voor de lage opkomst in de wijken van Nieuw-Vennep en Hoofddorp is dat die groter zijn en een meer stedelijk karakter hebben en dat daarom de inwoners een ander stemgedrag hebben dan in de kleinere kernen. Zo zouden de inwoners van grotere, meer stedelijke wijken minder betrokken kunnen zijn bij de gemeente, net zoals in andere groeikernen. Anderzijds zouden bewoners van kleinere dorpen en buurtschappen kunnen vinden de gemeente juist ver van hen af staat. En, voelen zij zich misschien meer verbonden met de overkant van de Ringvaart/gemeentegrens.
Vergeleken met de wijken en kernen met de hoogste opkomst wordt wel duidelijk dat het grootste verschil zit tussen de kleine kernen en wijken in Hoofdorp en Nieuw-Vennep. Abbenes is, met haar 1.198 inwoners, de kern met de één na hoogste opkomst. Zwaanshoek heeft met 62.3% de hoogste opkomst van alle kernen in de gemeente. Dat komt misschien ook doordat een stembureau in Zwaanshoek drie dagen open was (zie bijlage 2). De opkomst op de verkiezings-woensdag alleen was daar 41.2%.
Het gehele onderzoek kunt u HIER DOWNLOADEN en lezen.