Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Herdenking Jan Pieter Heije in Abbenes

Jaarlijks eerbetoon

Ieder jaar gedenkt Abbenes zijn weldoener, Jan Pieter Heije. Heije, woonachtig in Amsterdam,  was in de 19 de eeuw  landelijk bekend als arts, dichter en voorvechter voor medische zorg voor de minderbedeelden en muziekonderwijs op scholen. Hij schreef zelf dan ook vele gedichten waarvan er een groot aantal op muziek zijn gezet, zoals Zie de maan schijnt door de bomen en de Zilvervloot.  Maar Heije was in tegenstelling tot zijn collega-bestuurders heel sociaal voelend en nam het vaak voor de armere bevolking op.

Deze Heije vertoefde echter vaak in Abbenes en was begaan met de veelal arme bevolking daar. Heije zette een bibliotheek op voor de kinderen en hun ouders op in Abbenes, daarmee was hij oprichter van de eerste volksbibliotheek in Nederland!  Ook heeft hij en zijn familie een fonds opgericht, de Stichting Dr. J.P. Heijefonds, waarin staat beschreven  dat na zijn dood ieder jaar op zijn geboortedag de schoolkinderen van Abbenes chocolademelk en een krentenbol krijgen. Een enorme traktatie in die tijd. Na bijna 150 jaar wordt die traditie nog steeds in ere gehouden! Dit mede dankzij de fijne donaties die we uit Duitsland mogen ontvangen van de achter-achterkleinzoon van Heije.Aangepaste viering op woensdag 17 maart

Dus ieder jaar in maart gaan de schoolkinderen naar zijn graf, zingen daar liedjes van de Zeven Kikkertjes, de Zilvervloot en het Karretje op de zandweg en zetten er narcissen neer. En ze krijgen chocomel en een krentenbol. Helaas was dat in 2020 en zo ook dit jaar niet mogelijk door de coronapandemie. En het zou nog wel een speciale herdenking worden, want in samenwerking met Gemeente Haarlemmermeer zou de naam van de brug in het dorp door de achter-achterkleinzoon van Heije en de wethouder worden onthuld.

Het Heijecomité en de school hebben echter een aangepast programma bedacht: er werd op school een powerpoint presentatie over Heije vertoond, een quiz gehouden, er kon  een puzzel  worden gemaakt en  voor de kleinsten was er een kleurplaat. En, in tegenstelling tot wat het Witte Weekblad bericht, mocht natuurlijk de gebruikelijke chocomel en krentenbol niet ontbreken!

Narcissen

Namens alle kinderen – de schoolkinderen konden ook niet naar het graf vanwege de coronamaatregelen – heeft Lieke prachtige gele narcissen bij het graf gezet. Zo wordt dit mooie stukje geschiedenis nog steeds levend gehouden in Abbenes.

Met dank voor de foto’s aan Marijke en Monique.

Opbellen
E-mail
Info