Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

De gevolgen van Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog moesten veel gezinnen een geliefde missen en waren de verhoudingen moeizaam  tussen mensen die goed en ‘fout’ waren geweest in de oorlog.

Razzia in Abbenes

Zo moest de familie van Schie hun zoon Dirk missen. Toen vader van Schie en enkele kinderen op 27 augustus 1944 uit de kerk kwamen en terug liepen naar Huigsloot waar de familie woonde (Restaurant De Hanepoel),  zagen ze een Duitse overvalwagen staan waar iemand instapte. Dat vonden ze heel vreemd, want wie stapt daar nu in een boevenwagen? Bij thuiskomst hoorden ze dat er een razzia was geweest en dat zoon Dirk en Harm Horstede, een onderduiker uit Balkbrug, waren opgepakt. Ze hadden zich moeten melden om in Duitsland tewerkgesteld te worden.

Zij zaten verstopt in een stroschelft van de buren, familie De Krijger. De Duitsers hadden echter van een afstand met een verrekijker een ladder tegen de stroschelft zien staan waarop iemand omhoog klom en in de schelft verdween. Toen werden  Dirk van Schie en Harm Horstede gearresteerd door de Duitsers. Moeder van Schie is nog naar de boevenwagen toe gegaan en mocht afscheid nemen van haar zoon. Voorgoed zou blijken. De jongens werden afgevoerd naar een Duits concentratiekamp en zijn daar in november 1944 overleden.  Dirk werd slechts 19 jaar en Harm 21 jaar oud. Een zeer traumatische gebeurtenis die diepe sporen in de familie van Schie heeft nagelaten.

Verzet vs NSB

De oorlog had na 5 mei 1945 ook nog zijn naweeën. De oorlogse tegengestelde belangen tussen de mensen waren nog niet opgelost.  Zo was daar het noodlottige ongeval van Pater Lodewijk Bleys. Pater Lodewijk Bleys was zeer actief in het verzet in Limburg. Maar hij was ook een enorme charmeur en rookte dikke sigaren. In de oorlog is de pater in augustus 1944 naar Londen geroepen door de regering in ballingschap om de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers in kaart te brengen, omdat men daar in Londen geen enkel zicht op had. Hij rapporteerde dat de L.O. onmisbaar was en zeer goed werk deed. Ook uitte hij in zijn rapportage kritiek op andere verzetsorganisaties en dat was tegen het zere been van de ministersploeg in Londen. Koningin Wilhelmina en Prins Bernhard waren zeer gecharmeerd van hem en vroegen hem voor hen te komen werken: hij werd enige tijd aalmoezenier van Prins Bernhard. In die hoedanigheid constateerde hij hoe lamlendig veel leden van het Londense kabinet waren.

De pater keerde terug naar Nederland en na de oorlog woonde hij op 11 augustus 1945 in de Witte Kerk in Nieuw Vennep de Nationale herdenking bij. Daar werden de omgekomen verzetsstrijders herdacht en pater Bleys hield daar een lezing over de achtergronden van het verzet. Op pagina 3 van het programma staan onderaan de drie in Abbenes gefusilleerde jonge mannen (nummer 10, 11 en 12) zie onderaan de pagina. Slechts drie dagen na zijn lezing in Nieuw Vennep rijdt pater Lodewijk Bleys terug van een lezing in Gorkum. Zijn jeep slaat over de kop en stort een dijk af. Hij overlijdt korte tijd later aan zijn verwondingen.Op de plek des onheils staat een monument.

Omdat het een eenzijdig ongeval betrof waarbij geen andere auto’s of obstakels betrokken waren, werd de auto onderzocht. Dit onderzoek levert de conclusie op dat de auto hoogstwaarschijnlijk gesaboteerd is: er was een wiel losgelopen. Opmerkelijk detail: de auto was in onderhoud bij een garage in Utrecht waar voorwaardelijk vrijgelaten NSB-ers werkten. Omdat niet voor 100% zeker kon worden uitgesloten dat het om slijtage ging, werd de zaak niet verder onderzocht. Althans, dit was later de officiële lezing van de overheid. De Nederlanders uit het verzet hadden er zo hun eigen ideeën over. Een man van grote verdienste tijdens de oorlog verongelukt op trieste wijze in bevrijd Nederland.

Opbellen
E-mail
Info