Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Schiphol hield 'Superburendag' i.v.m. 100-jarig bestaan.


Dit weekend konden de buren van Schiphol, waaronder Abbenes zéker valt met haar ligging onder de aanvliegroute van de Kaagbaan, gebruik maken van een uitnodiging van Schiphol om een kijkje op de luchthaven te komen nemen. Een aantal Abbenessers hebben daar gebruik van gemaakt, waaronder uw webmasters.

Er waren diverse hallen ingericht waar informatie werd verstrekt over de geschiedenis van luchthaven Schiphol, opgericht in 1916 uiteraard, waarbij in het 1e jaar 440 passagiers   werden vervoerd. Nu zijn dat er 54 miljoen! En  natuurlijk stond er ook materieel dat op Schiphol wordt gebruikt zoals de sneeuwploeg, schaalmodellen van vliegtuigen, oude apparatuur. En stands van vliegmaatschappijen waar een leuke reis gewonnen kon worden, of een stand met voorbeelden van verboden goederen (veelal van inheemse dieren) die vaak tóch gesmokkeld worden. De douane liet smokkelmethodes van drugs zien en men kon in een wagen met scanner, die uitsluitend voor het vliegens personeel wordt gebruikt, meekijken op een scherm. Maar ook de spiksplinternieuwe gezichtsherkenning, waar Schiphol mee gaat werken, stond tentoongesteld én was in gebruik! Grappig om te zien. De flightsimulators ontbraken niet, wat voor kinderen helemaal te gek was. Je kon er ook leuk op de foto.....

Het was prima georganiseerd en buiten kregen de bezoekers nog twee demonstraties bij de Firefly, het oefenvliegtuig van Schiphol, als eerste van de-icing wat al bij 3 graden boven nul wordt gedaan. IJsvorming kan een vliegtuig onbestuurbaar maken. Vanaf Schiphol schijnt als een van de weinig luchthavens van Europa nog met ijs/sneeuw gevlogen te kunnen worden door de goede de-icing procedure.

De tweede demonstratie was van een brand, waarop de crashtenders uitrukten. Deze wegen 47 ton, maar kunnen wel in 24 seconden van 0 tot 80 km p/uur. Met de enorme waterstralen was de brand snel geblust.

Schiphol is natuurlijk in de jaren enorm veranderd en uitgebreid. Zo was er in de 20-ger jaren nog weinig verhard op Schiphol en veranderde het na een regenbui in een modderpoel. De passagiers werden dan, als service, door sterke mannen naar het toestel GEDRAGEN ! Al met al een interessant bezoek!

Opbellen
E-mail
Info