Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Sinterklaas maakte met zijn Pieten een rondrit door Abbenes

Al weer voor het tweede jaar op rij zat er voor Sinterklaas niets anders op dan alleen een rondrit door het dorp te maken. Hij had graag in dorpshuis Het Praatpunt de kinderen van Abbenes in een wat persoonlijker sfeer ontmoet -dat was heel wat warmer geweest- maar ook dit jaar was dat helaas niet mogelijk. Nu werd het een frisse rit door de straten van Abbenes met zo nu en dan een spatje regen.Langs de route stonden ondanks de kou de kinderen met hun ouders te wachten op de Sint en zijn Pieten. De Sint zat in een fauteuil op een wagen, en de Pieten deelden verpakt snoepgoed uit. Sommige kinderen liepen lekker mee en wisten wel meerdere zakjes snoep te scoren.

In de Dr. Heijelaan moesten de kinderen en hun ouders wat langer wachten, want de Sint wilde dit jaar ook een bezoek brengen aan de graftombe van Jan Pieter Heije, die evenals de Sint ook bekend stond als weldoener en kindervriend. Buiten het feit dat Jan Pieter Heije veel voor Abbenes en omgeving heeft betekend in de 19de eeuw, was hij ook een landelijk bekend dichter. Zijn graftombe is dan ook een gemeentelijk monument.

Naast liederen voor volwassenen schreef hij eveneens vele kinderliedjes, zoals ‘er zaten zeven kikkertjes’ waar het speeltoestel bij IKC de Lente naar verwijst,  ‘een karretje op de zandweg’, ‘tussen Keulen en Parijs’, ‘de Zilvervloot’ en niet te vergeten ‘zie de maan schijnt door de bomen’.  Dat Sinterklaas liedje is al in 1843 gepubliceerd -geen wonder dat er woorden in staan die nu wat ouderwets in de oren klinken- maar wordt dus nog steeds gezongen!


Rond de geboortedag van Jan Pieter Heije gaan de schoolkinderen van Abbenes nog steeds naar zijn graf om enkele van zijn liedjes te zingen. En uit een fonds door Heije zelf gesticht krijgen zij dan chocolademelk en een krentenbol. In de tijd van Heije (1809-1876) een ware traktatie, maar ook nu gaat dat er bij de kinderen nog wel in. Ook nu hadden kinderen zich verzameld bij de graftombe, waar de chocomel en de krentenbollen ook deze keer niet mochten ontbreken en de Sint kreeg ook een bekertje choco en een krentenbol aangeboden.

Het gezelschap vervolgde zijn weg. Maar de Sint stapte ook meermalen van de wagen af om kinderen te begroeten –met een boks- en met hen op de foto te gaan. Dat deden ze maar wat graag, de meesten dan, want sommigen kropen liever weg achter hun moeder. Zelfs een hondje was fan van de Sint en ging met hem op de foto.


De Sint en de Pieten namen alle tijd voor wie met hen op de foto wilde, en het bleef aardig droog, dus toch een geslaagde dag!


Opbellen
E-mail
Info