Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Namen van twee Abbenessers op gedenkplaatjes kerkplein vastgelegd

Al meer dan een jaar is hij er mee bezig: Anton Zekveld wilde graag de namen van twee Abbenessers, meester Pieter Boekel en Dirkje van der Spiegel, vastleggen voor het nageslacht door middel van nieuwe banken op het kerkplein met een naamplaatje van betreffende persoon erop.

De nieuwe bankjes stonden er inmiddels al een heel tijdje, maar die naamplaatjes, dat schoot nog niet echt op. Nu op maandag 14 maart 2016 was het dan toch zover. Naast de banken zijn houten kolommen geplaatst met daarop de gedenkplaatjes met namen van deze twee Abbenessers.

Meester Boekel (1832-1899) was de eerste onderwijzer van Abbenes, heeft het eerste geschiedenisboek over de Haarlemmermeer geschreven, waarvan de opbrengst voor de bouw van de kerk bestemd was en  stichtte gezamenlijk met Jan Pieter Heije een volks- en schoolbibliotheek, waarbij hij ook zijn eigen boeken beschikbaar stelde. Beide waren zeer begaan met de arme bevolking van Abbenes.

Dirkje van der Spiegel (1894-1958) was de dochter van de godsdienstonderwijzer op Abbenes. Zij viel al snel op door haar boeiende vertelwijze. In 1924 schreef ze haar eerste kinderboek, waarna er nog 59 zouden volgen. Ook verzorgde zij in die jaren een kinderuurtje voor de NCRV-radio, één van de eerste, en schreef ze ook feuilletons. Waar het meestal mannen zijn die op geschiedkundig gebied worden gememoreerd, nu dus ook een vrouw!

Anton Zekveld kwam járen geleden met de naam van Dirkje van der Spiegel in aanraking, toen zijn broer een boek voor Sinterklaas kreeg: 'De broer van de meester'. Zijn interesse was gewekt, maar het zou nog een aantal jaren duren eerdat hij in de geschiedenis dook en erachter kwam dat zij een groot schrijfster was.

Het kerkplein lag er zonovergoten bij. Ondanks dat veel mensen aan het werk waren, was er toch ruim belangstelling. Ook mevrouw Bos-Bouwmeester, 98 jaar, wiens schoonmoeder nog van meester Boekel heeft les gehad, was aanwezig met twee dochters. De aanwezigen werd verzocht plaats te nemen op de banken. Tezamen met wethouder Marjolein Steffens verrichtte Anton de onthulling van de gedenkplaatjes.

Een mooi resultaat voor Anton na jaren speurwerk en overleg met de gemeente!Opbellen
E-mail
Info