Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Koningsdag Abbenes mét optocht en een gezellig dorpsfeest

Ondanks het koude windje en de vakantieperiode heeft de OEV toch weer alles in het werk gesteld om een leuke Koningsdag te organiseren. Te beginnen met de optocht met het thema 150-jaar kerk, begeleid door vrolijke muziek van 'Door Gunst Verkregen' uit Nieuwe Wetering. 


Bij zo'n optocht ben je natuurlijk afhankelijk van het enthousiasme van de dorpelingen, die willen meedoen aan de optocht. De OEV heeft zelf het goede voorbeeld gegeven en een wagen met een prachtige kerk opgetuigd. De kerktoren was echt heel knap nagemaakt, met dank aan Willy Kroon voor de foto. De Protestantse Kerk nam ook deel met een wagen, uiteraard ook met kerk, Jan Pieter Heije met zijn Maria Margaretha en familie, en als derde reed de familie Gravestein mee enthousiast zwaaiend met een wagen door de kinderen zelf gemaakt!!!
Dan waren daar nog de individuele deelnemers. Beduidend minder dan andere jaren, kwam dat door het weer of door de vakantie, waardoor toch veel mensen erop uit waren getrokken? Maar degene díe er waren, complimenten hoor! Zo was daar Noa met zijn versierde skelter, die heel stoer het hele eind mee trapte met 28 hechtingen in zijn arm. Of Sem, ook op zijn skelter met allemaal historische foto's erop. En dan de Zilvervloot. Deze twee families Vreeburg en Van Elst komen niet uit de straat de Zilvervloot, maar beeldden  wel De Zilvervloot uit naar het lied van Jan Pieter Heije over deze bevochten schat door Piet Hein. Het schip van Piet Hein en de schatkist met zilverstukken, alsook de zeelui die deze schat hadden geroofd, vormden begeleid door muziek een heel mooi plaatje!
Tijdens de optocht dreef er nog een nare bui over. Maar de muziekband en deelnemers lieten zich niet kennen en liepen gewoon door. Alleen de torenspits van de kerk, die had het een beetje zwaar te verduren en moest worden gestut. Hopelijk is dat voor de kerk geen voorteken!

Deze optocht vormt toch ieder jaar een mooi schouwspel en begin van de Koningsdag in Abbenes. Als een van de laatste dorpen hébben wij nog zo'n optocht, laten we dat koesteren en in ere houden. Dat kan alleen als mensen ideeën hebben en zich daarvoor in willen zetten. Hopelijk zal deze mooie traditie nog lang blijven bestaan in Abbenes!
Op het MFT zorgde de muziekvereniging voor sfeer en speelde het Wilhelmus tijdens het vlag hijsen. Vervolgens was er voor hen een welverdiend kopje koffie of drankje. De frituur stond ook al aan, dus Gerrit en Gerda bakten er weer lustig op los. De kinderspelletjes werden gespeeld, gedeeltelijk binnen. Om drie uur was de prijsuitreiking van de kinderspelletjes en de optocht.

Bij de kinderspellen waren de winnaars:
Bij de optocht hebben gewonnen:

-Individueel 3de prijs Robin

-Individueel 2de prijs Sem

-Individueel 1ste prijs De Zilvervloot


-Karren 3de prijs Gravestein

-Karren 2de prijs Kerk

-Karren 1ste prijs OEV
Op het MFT waren ook vers gemaakte suikerspinnen en popcorn verkrijgbaar, waarvan de opbrengst voor team 'Gezellige boel' was die in juni meedoet aan de Samenloop voor Hoop. Zij hebben nu ca.    € 24.000 ingezameld van hun streefbedrag van € 30.000 met allerlei acties. Heel knap gedaan!  U kunt ze nog steunen met een heerlijk moederdagontbijt  voor € 15.  Succes met de laatste € 6.000!

Hierna was het de bedoeling het volwassenenspel met de stormbaan te beginnen, maar deze baan bleek in opgeblazen toestand bijna weg te waaien tijdens een bui. Besloten werd over te gaan op het kratten stapelen, niet maximaal 20 maar 10 hoog , want gezien de wind was dat al een hele prestatie. Vele duo's waagden zich aan dit spel, inmiddels vergezeld door de muziek van DJ Richard Honcoop. Bepalend was het aantal kratten en de tijd.In tussentijd was de stormbaan verplaatst en het springkussen weer opgeblazen, zodat daar voor de lol gebruik van kon worden gemaakt. Her en der ontstonden toch nog kleine onderlinge competities.
De prijswinnaars van het kratten stapelen waren:

-Annelies en Esther

-Edo en Rick

-Menno en RobinDe catering van de OEV was weer uitstekend, eten en drinken volop, in de tent kon je schuilen en/of warm staan en er waren nog veel bezoekers gezien de weerberichten. Ook heel leuk nieuwe inwoners te mogen begroeten, welkom in Abbenes!


Alle foto's volgen later....


 


Opbellen
E-mail
Info