Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Open Monumentendag in Abbenes

Op Open Monumentendag zaterdag 8 september was ook de kerk in Abbenes opengesteld voor publiek. De organisatie had geen idee hoeveel bezoekers er zouden komen, dat was in het verleden nogal eens tegengevallen. Omdat de kerk 150 jaar bestaat  werd er een beetje een feestje van gemaakt met oud-Hollandse spelletjes en een poffertjeskraam.

De eerste bezoeker meldde zich al om vijf voor elf. Hij moest eigenlijk naar de feestweek in Vijfhuizen, maar had als enige kerk van Haarlemmermeer de kerk van Abbenes nog nooit van binnen gezien. Dus maakte hij graag van de gelegenheid gebruik. De volgende bezoeker fietste altijd langs   en wilde de kerk nu wel eens van binnen bekijken. Zomaar twee leuke  reacties op de openstelling van de kerk  en dat ging eigenlijk de hele tijd zo door.  Een veel gemaakte opmerking was: ‘we zijn al zo vaak voorbij gereden, nu wilden we eens binnen kijken’.

Het comité had nog wat historische goederen uitgestald, de organisten zorgden voor mooie achtergrondmuziek en de geïnteresseerden kregen uitleg over de historie van de kerk. De luchtfoto’s uit de diverse jaren trok ook veel belangstelling. De 150-jarige kerk heeft ook hele leuke gadgets met afbeeldingen van de kerk te koop, uniek en echt de moeite waard om eens te bekijken.

De meeste Abbenessers weten het wel, maar toch vroeg menigeen wie er op het portret staat dat in de kerk hangt. Dat is het trouwportret van Jan Pieter Heije met zijn vrouw Maria van Voorst.  Jan Pieter Heije die tezamen met Meester Pieter Boekel zich uitermate heeft ingespannen om de kerkbouw te realiseren. Heije schonk de grond en Boekel schreef het eerste geschiedenisboek van Haarlemmermeer, waarvan de opbrengst voor de kerkbouw was. Mede dankzij Heijes Amsterdamse connecties kwam het benodigde geld bij elkaar.   

Onder de bezoekers was ook de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Muziekgeschiedenis. Deze vereniging bestaat ook  150 jaar, is de oudste musicologische vereniging ter wereld en is opgericht op initiatief van Jan Pieter Heije! Dat was een hele mooie kennismaking tussen twee 150-jarigen.

Er maakten ook bezoekers een wandeling naar het Heijegraf, eveneens een monument , opgenomen in ´Schakels aan de ketting´ waar de verhalenpaal nummer 6 staat. Ondertussen speelden jong en oud buiten op het gras de oud-Hollandse spelletjes en stond er een rij voor de poffertjeskraam, waaraan niemand weerstand kon bieden. En boven de poffertjeskraam hing de plaquette van Jan Pieter Heije, hij had dit vast, mede door het betrekken van de kinderen hierin, heel erg leuk gevonden.

Foto Piet Klaassen

Opbellen
E-mail
Info