Welkom bij  dorpswebsite Abbenes.net!!

Interessante presentatie over houdbaarheidsdata door                Martin van der Gaag

Weet u het verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’? De dames van de Passage wel! Die hebben een presentatie bijgewoond van Martin van der Gaag in het Praatpunt. Voedingsdeskundige Martin van der Gaag is schrijver van de rubriek ‘Over de datum’ in het tijdschrift Genoeg.   

Passage nodigt steeds sprekers uit die wat interessants te vertellen hebben. Zo is burgemeester Weterings al eens langs geweest en de wijkagent Thijs Stut. op 14 november staat een presentatie van de stad Leiden op het programma.  

Maar over de houdbaarheidsdatum……in het kort gezegd: ‘ten minste houdbaar tot’ dan kun je het product na betreffende datum nog wel eten, de smaak kan wat achteruit gaan maar je zíet wanneer een product niet meer smakelijk is en het product vormt na betreffende datum geen ernstig risico voor je gezondheid. Denk hierbij aan fruit bijvoorbeeld.   

Bij ‘te gebruiken tot’ echter vormen in het product zich stoffen die niet product eigen zijn en een gezondheidsrisico vormen, meestal door bacteriën veroorzaakt, zoals salmonella. Micro-organismen kunnen afvalstoffen vormen, die de mens niet goed verdraagt en dan wordt je ziek.  De dames kregen ook de boodschap: let op met kliekjes! Snel af laten koelen en maximaal 3 dagen bewaren.

De dames mochten 'over de datum' producten meenemen: zakjes saus, kruiden, blikjes, allemaal producten die misschien in smaak terug lopen maar geen giftige stoffen ontwikkelen. Hooguit smaken ze niet meer zo lekker. De prijs voor het oudste product was voor een potje kruiden uit 2007. Degene die het meebracht kreeg een koelkast thermometer.

Bij gevaarlijk bederf moet er één van de volgende drie elementen aanwezig zijn: water, warmte of zuurstof. Maar heel soms, tegenwoordig komt dat niet zo vaak meer voor, gaat een blik bol staan door gasvorming. Dan is er een gevaarlijke bacterie tijdens het productieproces in gekomen, die dus zonder zuurstof zich ook kan ontwikkelen tot een gevaar voor de gezondheid. Weggooien dat blik dus!!!

Opbellen
E-mail
Info